1378724689171378725358379 września 2012 roku w Gałkowie Dużym odbyło się święto plonów- dożynki Gminy Koluszki. Uroczystość rozpoczęła się mszą świętą w kościele parafialnym. Następnie korowód wyruszył w stronę remizy Ochotniczej Straży Pożarnej, gdzie odbyła się świecka część dożynek. Gospodarzami tegorocznych dożynek było sołectwo Gałków Duży i Gałków Mały-Wschód ze starostami na czele: Anną Włodarczyk i Andrzejem Bartosem. Na dożynki przybyli sołtysi, delegacje wieńcowe i rolnicy z terenu naszej gminy.

Burmistrz Waldemar Chałat przywitał wszystkich obecnych, a wśród nich: przewodniczącego Rady Miejskiej Sławomira Sokołowskiego, wicestarostę Powiatu Łódzkiego Wschodniego Marka Jarzębskiego, Jarosława Sobieszka wraz z radnymi z powiatu, wicemarszałka Sejmu obecnej kadencji, Cezarego Grabarczyka, przedstawiciela reprezentującego posła, byłego ministra sprawiedliwości Krzysztofa Kwiatkowskiego, panią Annę Mizgalską- ambasadora Koluszek, dyrektora Departamentu Promocji i Współpracy Zagranicznej, Barbarę Woźniak, Honorowych Obywateli Koluszek, władze samorządowe gmin ościennych, przedstawicieli Komendy Powiatowej Policji powiatu Łódzkiego Wschodniego, przedstawicieli Państwowej Straży Pożarnej i Ochotniczych Straży Pożarnych Gminy Koluszki, dyrektorów placówek oświatowych i instytucji oraz mieszkańców naszej gminy. Po wystąpieniu burmistrza oraz marszałka Grabarczyka, przedstawiciela posła Kwiatkowskiego, Anny Mizgalskiej i innych gości, którzy zabrali głos, przedstawiciele sołectw z sołtysami na czele składali plony ziemi. Następnie wśród radosnej atmosfery rozpoczęło się świętowanie. W części artystycznej dożynek wystąpiły zespoły: Koluszkowianie Folk Dance, Zespół Śpiewaczy Gałkowianie, Zespół Śpiewaczy Piwnica, Zespół Seniora Złota Jesień, Zespół Seniora Zorza, Zespół Seniora Zygmuntowiacy, Zespół Daily Times. Gwiazdą wieczoru, był zespół MASTERS. Organizatorom: Gminie Koluszki, Miejskiemu Ośrodkowi Kultury w Koluszkach i społeczności sołectwa Gałków dziękujemy za przygotowanie tej dorocznej imprezy integrującej mieszkańców naszej gminy!

Kalendarz
Wrzesień 2020