Godziną wczesno popołudniową 22 czerwca w Łodzi rozpoczyna się „Dzień Reymonta”. XVI edycja imprezy kończy się nad ranem 23 czerwca, po całonocnej zabawie w Lipcach Reymontowskich, I edycja Dni Reymonta odbyła się w 1998 roku. Na przestrzeni 16 lat zmieniło się wiele, impreza zyskała uznanie. Nie zmienił się jednak cel: utrwalanie pamięci o twórczości noblisty.

Coraz efektowniej świętowany jest na terenie naszej gminy Dzień Reymonta. W tym roku w imprezę mocno włączył się Gałkówek. Na peron stacji kolejowej w naszej miejscowości przyszło dużo osób, by powitać pociąg  wiozący artystów do Lipiec Reymontowskich.

Dla spotęgowania efektu wizualnego, organizatorzy przybrali nawet stację w stosowne dekoracje. Tradycyjnie postojom na peronach towarzyszyły występy artystyczne. W Gałkowie zaprezentował się miejscowy Zespołu Śpiewaczy „Gałkowianie oraz kapela „Tomis Band”, śpiewała także wokalistka z Brzezin – Czesława Dziedzic.

Goście oraz mieszkańcy mogli konsumować przysmaki: Ciasta,Smalec,Twaróg i wiele innych dobrych rzeczy.

SDC13497SDC13493SDC13487SDC13485SDC13482SDC13480

SDC13517